R27 Throttle/brake housing.

arrgh
Posts: 7
Joined: Sun Feb 04, 2018 1:49 am

R27 Throttle/brake housing.

Post by arrgh »

The R27 twist throttle housing on the handlebar seems to unavailable from the usual suppliers. Does anyone have a used one that I could buy?
Tom Graham

User avatar
wa1nca
Posts: 821
Joined: Thu Sep 27, 2012 5:15 pm
Location: Ashfield Ma

Re: R27 Throttle/brake housing.

Post by wa1nca »

Are you looking for just the throttle housing #6 in this parts diagram

https://www.bmwclassicmotorcycles.com/p ... e-break-2/

Tommy
Tommy Byrnes
54 R51/3 55 R50/Velorex 560 sidecar 64 R27 68 R69US
Ashfield, Ma
USA

User avatar
schrader7032
Posts: 7688
Joined: Fri Oct 27, 2006 3:00 am
Location: San Antonio, TX

Re: R27 Throttle/brake housing.

Post by schrader7032 »

Salis says the part is out of stock. This might be where you might have to go used...maybe places like Uli's or S.Meyer.
Kurt in S.A.
'78 R100/7 '69 R69S '52 R25/2

User avatar
wa1nca
Posts: 821
Joined: Thu Sep 27, 2012 5:15 pm
Location: Ashfield Ma

Re: R27 Throttle/brake housing.

Post by wa1nca »

I have a housing and cover and cam with chain that will work from a R50--R69s
Will need to add single boot for r27 #22
https://www.bmwclassicmotorcycles.com/p ... e-break-2/
Tommy
Tommy Byrnes
54 R51/3 55 R50/Velorex 560 sidecar 64 R27 68 R69US
Ashfield, Ma
USA

pmtremblay
Posts: 20
Joined: Sat Feb 15, 2020 9:45 pm

Re: R27 Throttle/brake housing.

Post by pmtremblay »

My R27 is running a perch from a twin, is it a different throttle cable?
Patrick in Virginia
'64 R27

User avatar
wa1nca
Posts: 821
Joined: Thu Sep 27, 2012 5:15 pm
Location: Ashfield Ma

Re: R27 Throttle/brake housing.

Post by wa1nca »

Yes the r27 inner and outer lengths are different from a twin
r27 low bar
https://bmwclassicmotorcycles.com/index ... e-r27.html
r27 high bar
https://bmwclassicmotorcycles.com/index ... e-r27.html

Tommy
Tommy Byrnes
54 R51/3 55 R50/Velorex 560 sidecar 64 R27 68 R69US
Ashfield, Ma
USA

arrgh
Posts: 7
Joined: Sun Feb 04, 2018 1:49 am

Re: R27 Throttle/brake housing.

Post by arrgh »

Yes, it looks like the #6 housing is all I need. It is possible that the twin carb housing will work if I use the top cover piece from the R27. Apparently the depth, where the cam/chain fits, is different.
Tom Graham

User avatar
wa1nca
Posts: 821
Joined: Thu Sep 27, 2012 5:15 pm
Location: Ashfield Ma

Re: R27 Throttle/brake housing.

Post by wa1nca »

Yes the twin housing will work but needs the cam with chain and twin top cover as it is thicker to hold the twin chain
I did try the r27 cam and chain with the r27 top cover with the twin housing but they are not compatible,but it may be easier to find a twin housing setup rater than the housing for the r27
Tommy
Tommy Byrnes
54 R51/3 55 R50/Velorex 560 sidecar 64 R27 68 R69US
Ashfield, Ma
USA

User avatar
Slash2
Posts: 381
Joined: Sat Oct 17, 2015 10:22 am

Re: R27 Throttle/brake housing.

Post by Slash2 »

I have a few R27 throttle covers in my “inventory.”
64' R60/2 - 66' R27 - 51' R67 - 68' R69S
88' R100RS - 06' K12R

arrgh
Posts: 7
Joined: Sun Feb 04, 2018 1:49 am

Re: R27 Throttle/brake housing.

Post by arrgh »

Well, I managed to find a used complete throttle assembly in Germany. I now have a spare twist grip and cam/chain if anyone needs it!! Thanks for all the responses...I really appreciate the support.
Tom Graham

Post Reply